МІФИ ПРО ЗДОРОВЕ ХАРЧУВАННЯ
Збалансоване харчування — не така вже й недосяжна мета, як може здатися на перший погляд. Проте в пошуках корисної інформації ми дуже часто стикаємося з упередженнями, які можуть навіть нашкодити. Розгляньмо деякі з них і спробуймо розібратися, чи правдиві вони.
1.Правильне харчування — це не смачно
МІФ: Багато хто вважає, що здорове харчування — це споживати несмачну, прісну, приготовлену тільки на пару їжу.
ПРАВДА: Здорова їжа — це не тільки куряча грудка з гречкою та овочами. Меню має бути збалансованим, різноманітним, сезонним і кольоровим. Використовуйте сезонні продукти, щоб отримати максимум корисних речовин. Окрім цього, використовуйте спеції, розмарин, базилік, засушені трави, корисні жири (рослинні олії, авокадо, насіння) — це найкращий спосіб додати аромату та смаку корисним продуктам.
2.Не можна запивати їжу водою
МІФ 1: Вода розбавляє шлунковий сік, що уповільнює травлення. Це один із найпоширеніших аргументів проти запивання їжі.
ПРАВДА: Насправді це не так. Шлунок має унікальну здатність регулювати рівень кислотності відповідно до потреб організму. Випита нами вода швидко всмоктується або виводиться з організму, не впливаючи на концентрацію шлункового соку.
МІФ 2: Вода спричиняє здуття та дискомфорт після їди.
ПРАВДА: Насправді це залежить від того, як і що ми їмо. Якщо вживати газовані напої, швидко їсти або погано пережовувати їжу, здуття дійсно може статися. Проте звичайна вода не викликає таких проблем. Навпаки, вона сприяє кращому розщепленню їжі та полегшує її проходження шлунково-кишковим трактом.
Їжу можна запивати водою, а можна й не запивати. Головне правило — пити, коли хочеться.
3.Замість білого цукру краще вживати мед
МІФ: Замінити білий цукор натуральними підсолоджувачами, такими як мед або кленовий сироп, — здоровіший підхід.
ПРАВДА: Мед, коричневий цукор, сиропи, фруктові концентрати, а також фруктоза в соку та підсолоджених напоях не перестають бути вільним цукром, тож на них також варто зважати, розраховуючи денну норму споживання такого цукру.
4.Свіжовижаті соки мають таку ж користь, як і свіжі плоди
МІФ: Побутує думка, що фрукти корисні в будь-якому вигляді.
ПРАВДА: Свіжовичавлені фруктові соки, як і цільні фрукти, містять вітаміни та мінерали. Але м'якоть і шкірка цільних фруктів є джерелом харчових волокон (клітковини), надзвичайно важливих для травної системи. Їжа з великою кількістю клітковини дає відчуття насичення на більш тривалий час, зменшує різкий підйом глюкози у крові, сприяє перистальтиці кишківника. Тому коли фрукт потрапляє в ротову порожнину, а далі у шлунок, організм отримує з нього максимум поживних речовин. Цукри й кислоти вивільняються значно повільніше, викид інсуліну також поступовий. На зуби діє менша кількість кислот, тож загроза карієсу зменшується і слизова оболонка шлунка не так сильно подразнюється.
Отже, віддавайте перевагу фруктам.
5.Вівсянка — найкорисніший сніданок
МІФ: З цим твердженням можна погодитися лише наполовину. Багато людей думають, що вівсянка з медом чи сухофруктами — це корисно, до того ж на її приготування не потрібно витрачати багато часу, тож використовують оброблену вівсянку — швидкі та миттєві вівсяні пластівці. З такого сніданку можна отримати тільки вуглеводи, без жирів і з мінімальною кількістю білка.
ПРАВДА: Більш корисним варіантом є цільнозернова вівсянка та вівсяні пластівці грубого помолу, оскільки вони проходять мінімальну обробку, зберігаючи більшість корисних речовин, таких як волокна та вітаміни.
6.Здорове харчування — це відмова від улюблених продуктів
Побалувати себе смаколиками люблять усі. Солодощі завдяки вуглеводам у своєму складі дарують відчуття припливу сил та енергії, а також покращують настрій, оскільки сприяють виробленню «гормону щастя» серотоніну, дають швидкоплинний сплеск задоволення.
Вживання великої кількості солодощів спричиняє набір зайвої ваги, нерідко ожиріння, проблеми із зубами, карієс, гіперактивність, порушення роботи травної системи.
Беззаперечно, солодкі продукти приносять набагато більше шкоди, ніж користі.
Отже, правильне харчування не означає відмову від улюблених продуктів. Водночас воно передбачає здійснення зваженого вибору на користь здоров’я.
Важливо підходити до харчування усвідомлено, спираючись на наукові дані, а не на популярні міфи. Правильне харчування має бути збалансованим і різноманітним, забезпечувати організм усіма необхідними речовинами. Розвінчуючи міфи і прислухаючись до доведених фактів, ми можемо зробити наше харчування більш здоровим і корисним.