ПРОФІЛАКТИКА ХАРЧОВИХ ОТРУЄНЬ КАВУНАМИ ТА ДИНЯМИ
Влітку дуже гостро стає питання профілактикиотруєнь кавунами та динями. Ніколи не потрібнозабувати про те, що навіть куплена в правильнийчас улюблена велика ягода, може стати причиною сумних наслідків. Баштанні можуть викликатисильне отруєння. В основному, отруєння кавунами і динями дуже часто залежить від кількості нітратів, які стають невід’ємним компонентом улюбленоїягоди.
Однак, отруєння може статися і з Вашої вини також. Якщо Ви вирішили купити кавун чи диню і попросили продавця надрізати плід, то Ви автоматично опинилися в зоні ризику. Згадайте, де ростуть баштанні культури, подумайте про те, як їхтранспортують. Додайте до цього «чисті» руки працівника стихійного ринку, вантажника. А чибачили ви ніж, яким був зроблений надріз?
З придбаною ягодою можна підхопити інфекцію від кишкової палички до дизентерії.
Якщо трапилося так, що Ви відчуваєте раптову стомлюваність, напади мігрені, блювоти чи діареї – Ви отруїлися. Зазначені симптоми можутьпроявитися вже через 2-3 години після вживаннянеякісного кавуна. Також, інтоксикація можесупроводжуватися лихоманкою, ломотою в суглобах і судомами.
Крім усього перерахованого вище, отруєннякавунами і динями може бути дуже небезпечно для тих, хто страждає на хронічні захворювання. До таких хвороб можна віднести: цукровий діабет, захворювання сечостатевої системи, аденому, виразки, пієлонефрит тощо. З великою обережністю слід поставитися до баштанних літнімлюдям і маленьким дітям, бажано до трьох років.
Перша допомога при проявах ознак отруєння:
- слід терміново викликати швидку допомогу;
- лікування повинен призначити тільки лікар;
- якщо отруєння легкого ступеня – обов’язковозверніться до дільничного педіатра або терапевта, щоб уникнути будь-яких ускладнень.
Щоб не потрапити з отруєнням до лікарні, Ви повинні знати, де ні за яких обставин не можнакупувати баштанні культури:
-не беріть баштанні у тих наметах, якірозташовуються уздовж автотрас, у бензоколонок, на стихійних ринках. Кавун має властивість швидковбирати в себе свинець, який міститься у вихлопних газах.
Запам'ятайте: від траси до намету з кавунами повинно бути не менше 10-20 метрів.
-не купуйте у продавців, у котрих ягоди складенікупами просто на землі - це елементарненедотримання санітарно-епідеміологічних норм;
-в жодному разі не купуйте вже нарізані кавуни та дині, адже патогенні мікроорганізми забруднюють розрізаний продукт зсередини, розвиваються там і сприяють виникненню харчових отруєнь та гострих кишкових захворювань.
-купуйте баштанні тільки на об’єктах організованої торгівлі, при наявності документів, які засвідчують якість та безпеку продукції;
-перш ніж подати кавун на стіл, його слідретельно вимити.
Важливо пам'ятати: Загалом, кавуни та дині- це корисні плоди, які багаті на вітаміни та мікроелементи. Дотримуючись простих правил вибору та вживання, ви зможетенасолоджуватися смаком цих баштаннихкультур без шкоди для здоров'я.