Потіївська громада

Житомирська область, Житомирський район

ПРОФІЛАКТИКА ГРИПУ ТА ГРВІ

Дата: 17.01.2024 15:45
Кількість переглядів: 117

ГРВІ – це група інфекційних захворювань верхніх дихальних шляхів, об'єднує гострі респіраторні вірусні інфекції, які в окремих випадках викликають ускладнення. Винними в цьому можуть бути різні віруси, але всі хвороби цього виду мають подібні механізми розвитку і клінічні прояви. Найчастіше ГРВІ розвивається при проникненні в організм таких інфекційних агентів, як                риновіруси, віруси грипу і парагрипу, аденовіруси, респіраторно-синцитіальний вірус.                                                                                                                            ГРВІ приносять безліч незручностей, проте, вони не можуть зрівнятися за симптомами з грипом. У будь-якому випадку з'ясувати чи це ГРВІ чи Грип допоможуть швидкі тести на виявлення грипу.                                                       Інкубаційний період ГРВІ (проміжок часу від попадання вірусу в організм до появи перших симптомів хвороби) залежить від того, яким інфекційним агентом викликано захворювання. Його тривалість варіюється від двох до семи днів, але частіше за все перші симптоми ГРВІ з'являються на другий або третій день після контакту з хворим. В інкубаційному періоді захворювання людина може відчувати легке нездужання, дратівливість.

Скільки днів тримається температура при ГРВІ?

Тривалість лихоманки, як і її вираженість, залежить від того, яким збудником викликано захворювання. У середньому висока температура тримається не більш ніж 4-5 днів. Але при грипі температура може залишатися підвищеною протягом тижня, а риновірусна інфекція і взагалі протікає з нормальною температурою.

Особливу увагу слід звернути на повторне підвищення температури після її зниження, підвищення довше, ніж 4-5 днів або якщо температура не знижується після прийому адекватних доз жарознижуючих препаратів. Це може свідчити про тяжкий перебіг хвороби або розвиток ускладнень. 

Ознаки та симптоми ГРВІ                                                                                                                 1. Хвороба прогресує поступово і найчастіше починається з стомлюваності і зовнішнього прояву вірусу, наприклад, нежиті, чхання, сльозотечі;                                     2. На наступний день після активації захворювання проступає сухуватий кашель, який з часом трансформується у вологий;                                                                                            3. Одужання зазвичай наступає на 7-10 день після виникнення первинних симптомів.                                                                                                                       Особливо важко ГРВІ та Грип протікають у маленьких дітей та літніх людей , у так званої, групи ризику. Сильна інтоксикація може привести до небажаних наслідків, рівень смертнос

ті, наприклад, від грипу становить 0,2% по всьому світу.

 

Профілактика грипу та ГРВІ

  • Їжте цитрусові, солодкий перець, молочні і кисломолочні продукти, тверді сири, відварну рибу, яловичину, моркву зі сметаною, родзинками або курагою. Вітаміни А, С, цинк та кальцій, що містяться в цих продуктах, попереджають застуду і полегшують їх лікування.
  • Бережіть ноги від переохолодження і вогкості. Якщо все ж ви промочили ноги, пропарьте їх у гарячій воді, висушіть рушником і одягніть вовняні шкарпетки (якщо температура тіла в межах норми).
  • Вранці і ввечері протирайте обличчя і полощіть рот і горло відваром подорожника або евкаліпта. Це захистить слизові оболонки і шкіру від осідання хвороботворних мікробів.
  • Коли немає сильного вітру, одягніться тепліше і гуляйте, плавно вдихаючи і видихаючи повітря носом. Це допоможе зміцнити слизову носоглотки. Протягом дня часто мийте руки, провітрюйте приміщення.

Будь-яка вірусна інфекція, перенесена "на ногах" може нашкодити вашому здоров'ї в майбутньому. У будь-якому випадку, при перших ознаках захворювання необхідно звернутись до лікаря, здати всі необхідні аналізи і отримати рекомендації фахівця щодо лікування.

Пам'ятайте про те, що будь- яке самолікування може призвести до небажаних наслідків і ускладнень. Цінуйте себе і будьте здорові!

 

Головний спеціаліст відділу державного

нагляду за дотриманням

санітарного законодавства

Житомирського районного

управління Головного управління

Держпродспоживслужби в

Житомирській області                                                               Анжела  ХРУЩ


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора