Люди, які відчувають потребу в психологічній або психіатричній допомозі, мають змогу отримати її безоплатно на будь-якому рівні: від сімейного лікаря до стаціонару.

*

➡️ Сімейний лікар. У листопаді 2022 року в Програмі медичних гарантій з’явилася послуга супроводу і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги. За цей рік понад 76 тис. українців звернулися до сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів по таку допомогу.

У чому вона полягає: лікарі первинки, які пройшли спеціальне навчання, проводять скринінг пацієнтів на депресію, тривожність, гостру реакцію на стрес тощо. Лікарі можуть вести таких пацієнтів, надаючи їм допомогу в межах своїх компетенцій, або направляти на спеціалізовану ланку.

Детальніше тут: https://bit.ly/3uxVjFI
*

➡️ Амбулаторне лікування. Психіатра або медичного психолога можна знайти в поліклініці. Заклад повинен мати договір з НСЗУ за пакетом “Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах” та відповідного фахівця у штаті. Звернутися до психіатра можна без направлення.
*

➡️ Стаціонар. Психіатричну допомогу в стаціонарі надають спеціалізовані медичні заклади. Для звернення в такі заклади направлення необов’язкове.
*

➡️ Мобільні мультидисциплінарні команди. Фахівці цих команд мають змогу їздити до пацієнтів додому. Для отримання такої допомоги потрібне направлення сімейного лікаря або психіатра.
*

Турбота про психічне здоров’я має бути такою самою рутинною, як і піклування про фізичне, особливо під час війни. Якщо маєте постійне відчуття тривоги, роздратованості, порушення сну, пригнічений настрій та інші схожі симптоми — зверніться по допомогу.
*

📌 Як знайти лікарню та лікаря для отримання безоплатної психологічної або психіатричної допомоги, ми розповідали тут https://bit.ly/46tznbX