Фото без опису

В рамках Всесвітнього тижня обізнаності  про стійкість до протимікробних препаратів в.о. генерального директора ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Іван Киричук виступив на брифінгу  на майданчику офіційного медіа-центру  Житомирської обласної військової адміністрації.

Подаємо текст виступу.

 

«З 18 до 24 листопада відзначається Всесвітній тиждень обізнаності про стійкість до протимікробних препаратів. 

 

Стійкість до протимікробних препаратів – серйозна проблема не лише для України, а й неабияка загроза для людства.

 

Директор Інституту інфекційних хвороб, професор Соррелл (м. Сідней), характеризуючи ситуацію в контексті формування тенденцій поширення інфекційних хвороб на найближчі десятиліття, відзначив, що є дві основні проблеми: вогнища інфекційних хвороб, які можуть стати джерелом пандемій, і зростання резистентності збудників до антимікробних та інших специфічних препаратів.

 

Неефективне лікування, викликане стійкістю збудників до антимікробних та інших специфічних препаратів, призводить до: більш тривалого лікування; підвищення його вартості; частішої госпіталізації хворих. Крім того, стійкі патогенні мікроорганізми в лікарняних умовах є збудниками інфекцій, які набуваються в стаціонарі, складно контролюються та виліковуються.

 

Які причини виникнення антибіотикорезистентності?

Антибіотикорезистентність виникає тоді, коли мікроорганізми (бактерії, грибки або паразити) набувають захисту від ліків, що мають їм протидіяти.

Серед головних причин розвитку антибіотикорезистентності – надмірне використання антибіотиків без лікарського призначення та недотримання  призначеного курсу лікування.

З кожним неправильним використанням антимікробного препарату якісь із бактерій виживають. Вони розмножуються далі, і нове покоління цих бактерій вже неможливо знищити цим антибіотиком. 

 

Які наслідки антибіотикорезистентності?

Внаслідок резистентності антибіотики та інші протимікробні препарати (як давно відомі, так і нещодавно винайдені) стають неефективними, а інфекції стає важко або неможливо вилікувати.

Це може призвести до того, що інфекційні хвороби, які сьогодні лікуються швидко й без наслідків, наприклад, пневмонії, можуть стати смертельно небезпечними для багатьох людей.

За даними ВООЗ, у 2019 році майже 5 мільйонів смертей були пов'язані з антибіотикорезистентністю, зокрема 1,27 мільйона смертей були безпосередньо спричинені нею.

Якщо антибіотики перестануть діяти, в 3 з 10 випадків пневмоній закінчуватимуться смертю, 5 з 1000 жінок не виживатимуть після пологів, лише чверть людей, які хворіють на туберкульоз, зможуть вилікуватися.

В Україні стійкість до протимікробних препаратів у час війни особливо небезпечна.

За правильного застосування протимікробні препарати рятують життя пораненим і хворим військовим. Проте якщо у них є стійкість до антибіотиків, це сильно ускладнює їх лікування й одужання. 

В Україні розповсюдженою є практика самолікування інфекцій антибіотиками без консультації з лікарем, що призводить до поширення антимікробної резистентності. Це відбувається через можливість купити антибіотики без рецепта лікаря.

 

Яких заходів з профілактики антибіотикорезистентності вживає держава?

1.Запровадження з серпня 2022 року електронного рецепта  на антибіотики з метою припинення неконтрольованого їх відпуску. За весь час було виписано 933 тисячі електронних рецептів.

Електронний рецепт можна отримати у будь-якого лікаря, незалежно від наявності декларації із сімейним лікарем. Для пацієнтів він є додатковим кроком до зручного, а головне – безпечного отримання потрібних ліків.

До того ж функціонал електронного рецепта дозволяє зробити частковий відпуск ліків і розділити покупку на декілька разів. При цьому отримувати повторно рецепт у лікаря не потрібно – фармацевтичний працівник поставить на інформаційній довідці штамп «Відпущено» та зазначить кількість відпущеного препарату.

 

2. Україна долучилася до Глобальної системи нагляду за резистентністю та застосуванням антимікробних препаратів, запущеної ВООЗ у 2015 році.

 

3.Згідно з наказом МОЗ України від 03.серпня 2021 р. № 1614, у кожному стаціонарі незалежно від форми власності створений відділ з інфекційного контролю, запроваджена система профілактики інфекцій, адміністрування протимікробних препаратів, що дозволяє покращити ведення обліку інфекційних хвороб, пов’язаних з наданням медичної допомоги, посилити їхню профілактику, оптимізувати використання антибіотиків та знизити поширення антимікробної резистентності.

 

4. Продовжується навчання фахівців за такими напрямами: клінічна фармація, інфекційний контроль, мікробіологічні дослідження.

 

5. Крім того, МОЗ у серпні поточного року затвердило новий Стандарт медичної допомоги «Раціональне застосування антибактеріальних і антифунгальних препаратів з лікувальною та профілактичною метою». Цей документ визначає, які антимікробні препарати, в яких випадках і за якими механізмами мають призначати лікарі пацієнтам, щоб досягнути якісного та безпечного лікування з мінімальними ризиками поширення антимікробної резистентності.

 

Які наші рекомендації стосовно профілактики антибіотикорезистентності  для громадян ?

Щоби запобігти розвитку стійкості збудників інфекційних хвороб до протимікробних препаратів, варто:

Приймати протимікробні препарати лише за призначенням лікаря, у жодному разі не займатися самолікуванням! Не використовувати антибіотики при вірусних інфекціях.

Проходити повний курс лікування згідно з призначенням лікаря, не пропускати прийом ліків, не переривати лікування, навіть якщо стало краще.

Не використовувати протимікробні препарати, які залишилися після курсу лікування.

Не ділитися протимікробними препаратами з друзями чи родичами і не «призначати» їм лікування.

Дотримуватися правил особистої гігієни. Мити руки з милом упродовж щонайменше 40 секунд перед приготуванням та вживанням їжі, після приходу з вулиці, відвідування вбиральні.

Робити усі щеплення за календарем, а також рекомендовані вакцинації, зокрема від грипу та ковіду. Ці захворювання викликані вірусами, але вони можуть ускладнюватися бактеріальними інфекціями.

Готувати їжу безпечно. Ретельно мити овочі та фрукти, добре термічно обробляти м’ясо, рибу, творог, мати окрему дошку для м’яса і ретельно її мити, дотримуйтеся правильних умов зберігання продуктів.

Користуватися бар’єрними засобами контрацепції. Вже зараз існує антибіотикорезистентна гонорея, яка дуже важко піддається лікуванню. Те саме може статися з іншими інфекціями, які передаються статевим шляхом.

 

Щоб запобігти та зменшити поширення стійкості до антибіотиків, медичні працівники:

Дотримуються чистоти своїх рук, інструментів, медичного обладнання, та приміщень лікарні.

Призначають протимікробні препарати лише тоді, коли вони необхідні, відповідно до чинних галузевих стандартів.

Інформують пацієнтів про те, як правильно приймати протимікробні препарати, про стійкість до антибіотиків та про небезпеку їхнього неправильного використання.

Комунікують з пацієнтами щодо імунопрофілактики вакцинокерованих інфекцій.

 

Шановні жителі області! Дослухайтесь наших порад, бережіть власне здоровя та здоровя Ваших близьких».  

 

Відео брифінгу: https://oda.zht.gov.ua/news/na-majdanchyku-ofitsijnogo-mediatsentru-zhytomyrskoyi-ova-vidbuvsya-bryfing-shhodo-tyzhnya-obiznanosti-naselennya-pro-stijkist-do-protymikrobnyh-preparativ/ 

 

   ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України»