Настало довгоочікуване літо. Тепло, зелень, велика кількість ягід, фруктів, овочів радують нас. Разом з тим, у цей проміжок часу нерідко реєструються харчові отруєння та кишкові інфекції. Адже саме ранні ягоди, фрукти й овочі часто стають причиною отруєння.                                           

Чому ж влітку найчастіше трапляються харчові отруєння?                                 

У літню пору продукти псуються швидше, тим самим стаючи живильним середовищем для мікроорганізмів. Мікроби в харчових продуктах розвиваються швидше при високій температурі. Вони потрапляють в плоди при порушенні санітарних вимог до їх реалізації. Нерідко можна бачити, як немиті ягоди або фрукти можуть пробувати «на смак» прямо з прилавка.                        

   Причини отруєння                                                                                                      

Проблема може бути пов'язана не тільки з бактеріальною інфекцією, але і з наявністю хімічних речовин всередині плода.                         - перевищена доза нітратів і пестицидів;                                                                     

- плоди покриті дифенілом;                                                                                                                    

- гнилі фрукти, з почорнінням і рихлістю;                                                                             

- наявність бактерій всередині плоду при його пошкодженні;                                   

- відсутність термічної обробки;                                                                                  

 - недостатня гігієна: нехтування миттям фруктів або рук.                                                

Часто зустрічаються отруєння кавуном, динею, бананами, цитрусовими, огірками, капустою та іншими рослинними продуктами. Найпоширеніші приклади наводимо нижче.                                                                                         

Шпинат, листовий зелений салат і білокачанна капуста можуть стати причиною отруєння, тому як саме ці продукти найчастіше не проходять термічної обробки.                                                                                                 

Черешня часто обробляється пестицидами, концентрація яких може значно перевищувати норму, а це здатне викликати неприємні для організму реакції, через індивідуальну нестерпність деяких видів хімікатів.                                      

Полуниця - лідер за вмістом небезпечних для організму людини пестицидів. Пестициди здатні викликати алергічні реакції, різні аутоімунні захворювання. Але по-іншому захистити ягоди від шкідників виробник не може.

Недостиглі фрукти й овочі. Вживання їх в їжу несе небезпеку отруєння нітратами, які використовуються для прискореного росту плодів. Найчастіше поїданням незрілих фруктів займаються діти, які обносять абрикоси та яблуні, на яких ледве встигли зав'язатися плоди. Нітрати можуть викликати алергію, порушення в роботі щитоподібної залози та шлунково-кишкового тракту.                          Симптоми отруєння. Ознаки отруєння можуть проявитися вже через 2 години після вживання продукту в їжу. У середньому вони розвиваються протягом перших 6 - 8 годин. До таких ознак належать:                                                                                         

- нудота, блювота;                                                                                                                     

- біль у животі, спазми;                                                                                                       

- діарея;                                                                                                                   

- запаморочення;                                                                                                            

- слабкість;                                                                                                                     

- підвищення температури;                                                                                                     

 - блідість шкірних покривів;                                                                                                 

- загальна слабкість;                                                                                                   

- біль, бурчання в животі;                                                                                                     

- підвищене газоутворення та здуття;                                                                                 

- дрібний червоний висип.                                                                                                      

Отруєння у дітей . Інтоксикації у них протікають набагато складніше, ніж у дорослих. Ознаки отруєння можуть проявитися через 30 хвилин після контакту з токсинами або через кілька годин. У дитини це може початися з безсимптомного періоду: спостерігатися слабкість, загальне нездужання, сонливість, пітливість. Потім з'являються реальні симптоми отруєння. Вони супроводжуються:                              

- спазмами в животі;                                                                                                           

- здуттям;                                                                                                                           

- діареєю;                                                                                                                       

- блювотою;                                                                                                                   

- підвищенням температури.                                                                                               

Перша допомога при отруєнні                                                                         

Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. Наведені нижче пункти обов'язково узгодьте з вашим лікарем                                             

1. Промити шлунок. Потрібно випити багато рідини та викликати блювоту. Для цього можна використовувати навіть просто теплу кип'ячену воду;              

2. Прийняти сорбенти, які допоможуть вивести з організму отруйні речовини. 

3.Почати рясне пиття протягом усього періоду хвороби. Загальна кількість рідини в добу має бути не менше 2-3 літрів.                                                                     

4. Якщо блювота та діарея відсутні - прийняти проносні препарати, щоб токсини не всмоктується в організм.                                                                       

5. Виключити з їжі дратівливі та важкоперетравлювані продукти.                                          

6. У разі виникнення харчової токсикоінфекції у дітей або вагітних - викликати швидку допомогу.                                                                                                                       

Щоб уникнути харчового отруєння, потрібно дотримуватися кількох простих правил:                                                                                                                 

1. Купуйте плоди тільки в сезон. До його початку є ризик отруєння нітратами, в кінці сезону висока ймовірність постраждати від зіпсованого продукту.                                                                                                                          

2. Ретельно мийте водою ягоди, фрукти та овочі перед вживанням.                                       

3. Не забувайте про власну гігієну, обов'язково мийте руки перед їжею.                   

4. Ніколи не куштуйте немиті ягоди на ринку.                                                                 

5. Намагайтеся вибирати плоди середнього розміру. Великий розмір може свідчити про шкідливу підгодівлю.                                                                                            

6. Не купуйте овочі та фрукти, з-під шкірки яких просвічуються коричневі або сіруваті плями. Їх наявність може свідчити про те, що плід чимось обприскували або він пошкоджений.                                                                          

7. Відмовтеся від купівлі плодів занадто правильної форми та яскравого кольору.                                                                                                                                      

8. Для надійності можна придбати кишеньковий нітратомір і перевіряти продукти перед покупкою.

 

 

Головний спеціаліст відділу державного нагляду

за дотриманням санітарного законодавства

Житомирського районного управління

Головного управління  Держпродспоживслужби

В Житомирській області                                                                    Хрущ А.А.