Вплив нітратів на організм людини - природно негативний і порою просто  небезпечно. Як уберегтися від їх впливу. Що ж являють собою ці нітрати


         Нітрати - це азотисті сполуки, що володіють токсичною дією. Останнім часом, нітрати стали представляти значну небезпеку для здоров'я людини в цілому, а особливо для маленьких дітей. Потрапляють ці, зовсім непотрібні людському організму сполуки, кількома шляхами.

 По –перше, з рослинною їжею, особливо привізною. У процесі росту овочів, практично всі сільськогосподарські виробництва застосовують різні азотисті добрива, а з метою швидкої наживи виробник збільшує дозу добрив. Під час росту рослина накопичує в собі небезпечні речовини - нітрати, які вже відновлюються у вигляді нітритів  та перевищують дозу токсичності в 100 разів

        По-друге, нітрати потрапляють в організм людини з неякісною питною водою, яка забруднена продуктами розпаду органічних речовин або змістом азотнокислих солей. Особлива небезпека потрапляння шкідливих речовин у воду, пов'язано з близькістю сільськогосподарських полів, з яких змиваються добрива,

потрапляючивнайближчеводоймищерізнимишляхами.  
           По-третє, нітрати потрапляють в організм з вже готовими продуктами харчування, процес виготовлення яких передбачає застосування нітратних сполук. Звичайно, всі процеси виробництва продуктів прописані, але цей процес залишається безконтрольним. Немає гарантії, що чергова покупка ковбасних виробів не стане причиною чергового надходження шкідливих речовин
 Вплив нітратів на організм людини саме по собі малотоксичне і помірне утримання в їжі і воді, не призводить практично не до якихось наслідків. Вони не накопичуються в організмі і легко виводяться з нього. Ситуація змінюється, коли надходження нітратів щоденне і накопичення в організмі людини призводить до утворення вже більш небезпечних сполук - нітритів, під впливом кишкової мікрофлори
            Нітрити всмоктуються в кров, взаємодіють з гемоглобіном, перетворюючи його в метгемоглобін, який не здатний переносити кисень до тканин. Це і призводить до кисневого голодування органів і тканин людського організму, викликаючи розвиток, так званої метгемоглобінемії. Накопичення нітратів і нітритів в кишечнику сприяє утворенню канцерогенних сполук. Таке накопичення небезпечних сполук в організмі, може призвести до значних проблем у здоров'ї і утворенню злоякісних пухлин.

        При попаданні нітратів в організм людини з водою, в значній кількості можуть викликати гостре отруєння, ознаки якого виявляються вже через 1-1,5 години. Крім типових ознак отруєння у вигляді болів у животі, блювання та слинотечі з'являється синюшність губ, слизових оболонок, обличчя і нігтів. Отруєння нітратами з їжею проявляється через 4-6 годин і проявляється спочатку з синюшностей, в спорожненні можуть бути домішки крові. Характерні  ознаки - загальна слабкість, сонливість, потемніння в очах, сильні головні болі у дітей сильне занепокоєння. При важких отруєннях спостерігаються судоми і втрата свідомості. Особливо небезпечні   отруєння нітратами і нітритами у маленьких дітей, особливо поступове утворення метгемоглобіну в крові. Вплив нітратів небезпечне і для людей похилого віку, які страждають серцево-судинними недугами, захворюванням нирок і печінки, недокрів'ям

Значне накопичення нітратів зазначено в салаті, шпинаті, зелені, редьці, селері, баштанних і практично у всіх коренеплодах. Особливо небезпечні овочі вирощені в теплицях в не сезон, у зв'язку з обмеженим простором і застосуванням більшої кількостідобрив.
 Як же вберегти себе від впливу нітратів і нітритів
 Дотримуючись нехитрих правил обробки і приготування овочів можна нехай і не повністю, але все ж знизити вміст нітритів у продуктах. Наприклад, воду можна кип'ятити або пропускати через спеціальні домашні очисні прилади. Знизити накопичення нітратів в овочах допоможе ретельна промивка або замочування в холодній воді, що знижує вміст небезпечних речовин на 10-12%. Варіння овочів без використання алюмінієвого посуду знижує рівень нітратів на 80%. Очищену картоплю варто варити в двох водах, так як всі вміст нітратів переходить у відвар і його вживання небажане. Соління, маринування і квашення овочів знижує кількість

шкідливихз»єднаньна40%.   
           Ще один важливий фактор - харчування слід урізноманітнити і не вживати одні й ті ж продукти щодня. Так знизити вплив і яке-небудь перетворення нітрозосполук, допоможуть харчові волокна, вони сорбують і запобігають їх попаданнювкров,виводячизорганізмуприроднимшляхом. 
 Якість наших продуктів харчування залишає бажати кращого, але користуючись не хитрими способами усунення всякої гидоти і її накопичення в організмі, можна забезпечитипідтриманнясвогоздоров'янадовго.                                                   Враховуючи вищезазначене хочу порекомендувати Вам, купуючи продукти харчування рослинного походження особливо вирощені в закритому грунті вимагайте від продавців наявність декларації виробника про дослідження даної продукції на вміст нітратів, які відповідають вимогам нормативної документації. Не купуйте ранньої овочевої продукції на стихійних ринках та місцях торгівлі.

 

 

Головний спеціаліст відділу державного нагляду

за дотриманням санітарного законодавства

Житомирського районного управління

Головного управління  Держпродспоживслужби

В Житомирській області                                                                    Хрущ А.А.