Що вважається правильним харчуванням?

            Головні принципи здорового і правильного харчування:

  1. Це їжа, яка дає організму всі необхідні речовини і містить: білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини і клітковину.

  2. Збалансованість харчування, мається на увазі високий вміст вітамінів і мікроелементів, який допоможе організму рости, розвиватися і залишатися здоровим.

  3. Помірність - відповідність калорійності їжі тому, скільки малюк витрачає і як активно він рухається. Дитина повинна отримувати насичення і вгамовувати почуття голоду, але не переїдати.

  4. Режим харчування, якого важливо дотримуватися з ранніх літ. Перерва між прийомами їжі повинна бути близько 3 годин. Важливо їсти в один і той же час.

  5. Різноманітність - за добу дитині потрібно вживати продукти з різних харчових груп - білки, вуглеводи, молочні продукти, жири, фрукти і овочі.

Правильне харчування для дітей - меню

         У меню на тиждень дитини закладу дошкільної освіти або школяра повинні бути: кожен день - овочі, фрукти, крупи і молоко; 1-2 рази на тиждень - риба; 1-2 рази в тиждень - червоне м'ясо (яловичина); 1-2 рази на тиждень - бобові; 2-3 рази - яйця; 2-3 рази - сир і сир; біле м'ясо.

        Сніданок - основний і обов'язковий прийом їжі, який повинен забезпечити молоду людину запасом енергії на кілька годин.

       Маленький секрет, як побороти небажання їсти зранку: годуйте дитину тільки тоді, коли її організм остаточно прокинеться.
 На пробудження потрібно від 20 до 40 хвилин, а прискорити цей процес допомагає ранкова зарядка.

                    У сніданок можна включити:

  • каші (з маслом або молоком), макарони, картопляне пюре;

  • яйця, сир;

  • м'ясо або рибу;

  • какао, чай, натуральний сік, компот або кава з молоком.

              Обов'язково дітям потрібно пити воду.

         Скільки потрібно води дитині на добу?
          30 мл на 1 кг маси тіла, обсягом 4% від маси тіла.

 Обід - основний прийом їжі, під час якого дитині важливо отримувати перше, друге і десерт.

1.Перше - гаряче рідке блюдо: невелика порція м'ясного, рибного або овочевого супу, борщу, солянки або ін.

  1. Друге - гарнір (каша, макарони, картопля) з додаванням відвареного або тушкованого м'яса або риби, котлети, тушкованих або свіжих овочів.

  2. Десерт - солодкість з помірним вмістом цукру.

           Важливо пояснити дитині, що ніякий бутерброд за корисністю не зрівняється з тарілкою гарячого супу.

          

 Полуденок. Між обідом і вечерею доцільно зробити невеликий перекус, але найбільшу кількість їжі повинна з'їдатися саме у першій половині дня, під час сніданку і обіду.

       

 

   Вечеря - легка,  включає гарячу страву. Вечеряти бажано мінімум за 2 години до сну.

                Що запропонувати дитині на вечерю:

  • яєчня або омлет;

  • сир;

  • тушковані овочі або рибу;

  • відварне м'ясо;

  • овочевий салат;

  • гречану, рисову або вівсяну кашу;

  • ​бобові зі свіжими овочами та ін.

  Не забувайте правильно поєднувати продукти:

  • сирі овочі і салати добре давати дитині перед їжею, вони тоді краще засвоюються і добре стимулюють травлення;

  • Не використовувати в одній страві білки або жири різного походження. Наприклад, м'ясо не подавати з молоком, краще - з овочами;

  • каші, макарони, картопля містять складні вуглеводи, тому їх краще чергувати для різноманітності харчування.

            Продукти, від яких краще відмовитися:

  • чіпси,  сухарики зі смаковими добавками;

  • ковбасні та копчені продукти;

  • будь-які напівфабрикати і фастфуд;

  • гострі і дуже пряні вироби;

  • консерви, спеції і багато солі;

  • всі без винятку газовані напої.

Кисломолочні продукти, солодощі та фрукти слід їсти окремо.

        Варто запам’ятати кілька простих порад для здорового харчування: «Насолоджуєтеся їжею, але не переїдайте. Не поспішайте під час їжі, щоб повноцінно насолоджуватися стравами. Коли ви їсте занадто швидко або відволікаєтеся – можете з’їсти більше, ніж слід. Не варто нехтувати сигналами про голод і ситість до, під час і після їжі».

       7 основних рекомендацій щодо правильного  харчування звучать так:

  • поживати адекватну кількість калорій зі здорових продуктів.

  • Споживати різноманітну, корисну їжу.

  • Зменшити споживання солі, цукру, жирів, а також технічно перероблених продуктів, трансжирів.

  • Дотримуватися режиму харчування (3 основні прийоми їжі і 1-2 перекуси), сформувати здорові харчові звички.

  • Пити достатньо рідини, в основному за рахунок простої природної води (зменшити споживання солодких напоїв).

 

  • Дотримуватися правил харчової безпеки – чистота, свіжі продукти та ін.

  • Бути фізично активними, рухатися протягом дня, не менше 30 хвилин для дорослих і 60 хвилин для дітей.

 

Головний спеціаліст  відділу державного нагляду                                         

за дотриманням санітарного законодавства                               

  Житомирського районного управління                                                                     

Головного управління Держпродспоживслужби                                                                         

в Житомирській області                                                                                                                   Анжела ХРУЩ