Повідомляю про те, що з урахуванням ймовірності виникнення надзвичайних ситуацій на території Потіївської сільської ради Житомирської області на підприємствах критичної інфраструктури, в т.ч. об’єктах централізованого водопостачання, їх руйнування в ході військової агресії Російської Федерації та з метою забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення, зокрема щодо запобігання виникнення інфекційних захворювань, пов’язаних з водним шляхом передачі та у відповідності до пункту 5.4 Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» ДСанПіН 2.2.4-171-10: власники бюветів, колодязів чи каптажів, джерел зобов’язані щорічно проводити планове обстеження цих споруд, їх поточний ремонт, чищення та дезінфекцію, особливо щовесни. Після кожного ремонту або чищення слід проводити дезінфекцію споруд та знезараження питної води. Дезінфекцію колодязя з профілактичною метою починають з визначення об'єму води в колодязі. Потім повністю відкачують воду, чистять та ремонтують колодязь, дезінфікують поверхню стінок колодязя методом зрошення, очікують поки колодязь наповниться водою та дезінфікують підводну частину об'ємним способом, витримка дезрозчину мінімум 6-8 годин. Для дезінфекції питної води використовують тільки речовини, на які є відповідні документи (сертифікат відповідності, висновок держсанепідекспертизи). Після паводків на початку весни необхідно колодязь спорожнити, почистити та продезінфікувати в ньому воду за допомогою хлоровмісних речовин. Після зими воду з колодязів (свердловин) для питних цілей необхідно кип'ятити, особливо з тих колодязів, в яких змінюється рівень води. Зазначені заходи дозволять забезпечити населення якісною та безпечною водою з нецентралізованих джерел.

Разом з цим, нецентралізовані джерела водопостачання - колодязі, у критичних ситуаціях (руйнування, диверсія на підприємствах централізованого водопостачання,тощо) можуть виступати як альтернативні джерела водопостачання для забезпечення мінімальних питних потреб населення. Нагадуємо вимоги щодо облаштування колодязів: колодязі слід розташовувати на незабрудненій та захищеній території, яка знаходиться вище за течією ґрунтових вод на відстані не менше ніж ЗО м від магістралей з інтенсивним рухом транспорту та не менше ніж 50 м (для індивідуальних колодязів - не менше ніж 20 м) від вбиралень, вигрібних ям, споруд та мереж каналізації, складів добрив та отрутохімікатів, місць утримання худоби та інших місць забруднення ґрунту та підземних вод. Територію поблизу колодязя треба утримувати в чистоті та організовувати відведення поверхневого стоку. Навколо колодязя має бути обладнаний « глиняний замок». Стінки колодязів повинні бути щільні, без шпарин, ізольовані від поверхневого стоку дощових і талих вод, можуть бути у вигляді бетонних кілець, викладені з кераміки, каменю, дерева. Верх колодязя повинен бути не менше , як на 0,8м вище поверхні землі та

 

закритий кришкою. Навколо колодязя повинна бути огорожа (радіусом не менше 2м) з хвірткою та стежка із твердим покриттям ( від хвіртки до колодязя). Біля колодязя слід влаштовувати підставку для відер. Навколо колодязя, розміщеного у водопроникаючих грунтах з невеликим (2м) покриттям супіску, суглинків необхідно цементувати майданчик радіусом не менше ніж 2м та з ухилом від колодязя.

Власники джерел централізованого та децентралізованого водопостачання повинні здійснювати систематичний виробничий контроль безпечності та якості питної води від місця водозабору до місця її споживання, відповідно до вимог санітарних норм. Слід зазначити, що єдиним способом оцінити якість та безпечність питної води - це проводити лабораторні дослідження атестованою лабораторією, адже мікробне забруднення чи значна кількість певних хімічних домішок не змінюють суттєво органолептичних властивостей води (смак, запах, колір), а відповідно і не викликають підозри щодо її безпечності, але можуть, негативно впливати на здоров’я людини.

Питна вода, призначена для споживання людиною, повинна відповідати таким гігієнічним вимогам: бути безпечною в епідемічному відношенні, мати сприятливі органолептичні властивості та нешкідливий хімічний склад.

Існує проблема водопостачання населення на території населених пунктів вашої територіальної громади. В останні посушливі роки зменшився рівень води в джерелах децентралізованого водопостачання. Тому потрібно надавати перевагу будівництву водогонів із глибинних водоносних горизонтів, на водогонах встановлювати сучасне обладнання, яке відповідає за контроль якості питної води, не допускати забруднення прилеглої території в місцях водозаборів та джерел водопостачання.

Збережімо той дар, що дає нам природа. Будьте впевненими у якості питної води, яку ви споживаєте.

 

Головний спеціаліст
відділу державного нагляду
за дотриманням санітарного законодавства

Житомирського районного управління
Головного управління
Держпродспоживслужби
в Житомирській області