Осінньо-зимовий період традиційно позначений зростанням захворюваності на грип. Водночас вже майже три роки у нашій країні продовжується епідемій кононавірусу (CJVID-19).  У цих інфекційних  захворювань   є  чимало спільних рис. Вірус грипу і коронавірус мають схожі шляхи передачі і нерідко також  подібні  за клінічною картиною.

 

Чим схожі COVID-19 і ГРИП?

1.COVID-19 і грип - респіраторні захворювання.

Обидва віруси викликають схожі симптоми, включно з кашлем, нежиттю, болем у горлі, підвищенням температури тіла, головним болем і слабкістю. Як COVID-19, так і грип можуть протікати з різним ступенем тяжкості. Перебіг хвороби може бути безсимптомним, легким і важким. І грип, і COVID-19 можуть закінчуватися смертельними наслідками.

2. COVID-19 і грип поширюються подібним чином.

Обидві інфекції  (COVID-19 і грип)  передаються повітряно-крапельним шляхом під час кашлю, чхання, вимовляння слів, співу або дихання. Заразитися COVID-19 і грипом можна також, торкаючись заражених поверхонь, а потім доторкаючись немитими руками до очей, носа або рота.

3.  Пацієнтами групи ризику при грипі та COVID-19 є: люди похилого віку, особи з хронічними захворюваннями та особи з імунодефіцитними станами. А також медичні працівники, діти, вагітні жінки.

4. Одні й ті самі заходи ефективно захищають від COVID-19 і грипу:

- дотримуватися соціальної дистанції (щонайменше півтора-два метри) від оточуючих, а якщо це неможливо - носити маску, що добре прилягає;

- уникати переповнених і погано провітрюваних приміщень і просторів;

- підтримувати належну вентиляцію в приміщеннях, відкриваючи вікна або двері;

- при кашлі та чханні прикриватися згином ліктя або серветкою. Викидати серветки в урну, що закривається;

- часто проводити гігієнічну обробку рук;

- не торкатися руками очей, носа і рота;

- у разі погіршення самопочуття залишатися вдома та звертатися по медичну допомогу.

 

Чи можна одночасно заразитися COVID-19 і грипом?

Так, одночасне зараження двома цими захворюваннями можливе.

При цьому слід продовжувати дотримуватися заходів захисту, зокрема, триматися на відстані щонайменше 1 м від оточуючих, носити добре прилягаючу маску в разі неможливості дотримання дистанції, уникати переповнених і погано провітрюваних приміщень і просторів, підтримувати належну вентиляцію в приміщеннях, відчиняючи вікна або двері, та часто проводити гігієнічну обробку рук.

 

Як відрізнити COVID-19 від грипу?

1. У разі інфікування COVID-19 інкубаційний період може становити від 1 до 14 днів, а у  разі грипу перші симптоми можуть уже з'являтися від кількох годин ( людей зі зниженою імунною системою)   до 3-х днів.

2. Загальний стан при грипі часто може покращитися протягом 7-8 днів. А при коронавірусній інфекції на 7-8 день у певного відсотка людей  за відсутності правильного лікування захворювання може перейти в наступну стадію - з появою задишки та дихальної недостатності.

3.  Коронавірусна інфекція може спричиняти розлад травлення (діарею), у разі грипу   у дорослих цей симптом зустрічається рідко.

4. Сезонність: для грипу характерна осінньо-зимова сезонність, а для COVID-19 відіграє роль порушення протиепідемічних норм.

5. Смертність за COVID-19 вища, ніж за грипу - 3-4%. Смертність при сезонному грипі зазвичай перебуває на рівні до 0,1%.

6. Коронавірус спричиняє важчі ускладнення, ніж сезонний грип.

7. У разі інфікування COVID-19 і грипу застосовуються різні способи лікування. Але пацієнти з легкими симптомами  обох захворювань, як правило, можуть безпечно отримувати допомогу вдома.

 

Важливо, щоб відмінність коронавірусу від грипу встановлював лікар, оскільки обидва захворювання можуть призводити до небезпечних ускладнень - зокрема, пневмонії та в подальшому летального результату.

Фахівці ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» (ЖОЦКПХ)  нагадують - важливим заходом профілактики тяжкого перебігу COVID-19 і грипу, а також смерті від цих захворювань є вакцинація.  Потурбуйтеся про своє здоров’я вже зараз!

 

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ЖОЦКПХ