За даними нещодавньої доповіді Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), кір становить безпосередню загрозу в усьому світі.  

    Від початку пандемії COVID-19 рівні охоплення вакцинацією проти кору  неухильно знижувалися. У спільній публікації Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) і Центрів США з контролю і профілактики  захворювань (ЦКПЗ) повідомляється, що у 2021 році  рекордно велика кількість дітей  у світі (майже 40 мільйонів)  пропустили вакцинацію  проти кору: 25 мільйонів дітей пропустили першу дозу, і ще 14,7 мільйона   - другу дозу. Це  означає, що мільйони дітей залишаються вразливими до інфекції.

 

Цифри і факти

•  Кір — одна з головних причин дитячої смертності у світі. Кір має тяжкий перебіг і часто потребує госпіталізації. Може призвести до пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку, інших серйозних ускладнень, а також до інвалідності та смерті.

•  Вірус кору — надзвичайно заразний. Він швидко передається від інфікованої людини до здорової під час вдихання найдрібніших крапель слизу, які потрапили в повітря при чханні, кашлі або розмові хворого. 

На 4–5 день інфікування з’являється червоний висип, який починається зі  шкіри голови й обличчя, а згодом розповсюджується на все тіло. На 6–12 день з’являються висока температура, нежить, кашель, іноді блювання і пронос. Хвороба із симптомами триває до 4 тижнів і більше.

•  За оцінками, у 2021 році у світі сталося близько 9 мільйонів випадків захворювання на кір і 128 000 випадків смерті від нього. У 22-х країнах сталися великомасштабні та руйнівні спалахи хвороби.

•  Для забезпечення популяційного імунітету від кору необхідно забезпечити охоплення двома дозами вакцини на рівні 95% або більше. У світі цей показник значно нижчий: першу дозу вакцини проти кору отримують тільки 81% дітей, а другу дозу - тільки 71% дітей. З 2008 року  це найнижчі показники охоплення першою дозою вакцини проти кору у світі, хоча рівні охоплення варіюються в різних країнах.

За 6 місяців 2022 року  в Україні лише 39,7% дітей в 12 місяців отримали свої дози щеплення проти кору, паротиту та краснухи. В 6 років охоплення щепленнями має показник – 40,7%. Цього недостатньо для безпеки громадського здоров’я.  

Спалахи цього захворювання мають циклічний характер і відбуваються в Україні кожних чотири-п’ять років. Попередній спалах був зафіксований 2017–2019-го. Згідно з епідпрогнозом та враховуючи періодичність, у 2023-2024 роках є ризик спалаху захворюваності на кір.

Вакцинація – єдиний  ефективний захист

•  В Україні вакцинація від кору передбачена Національним календарем щеплень і її можна зробити безоплатно. Для цього використовують комплексну вакцину від кору, паротиту і краснухи (КПК). Вона безпечна і ефективна. Для найкращого захисту дитина повинна отримати дві дози КПК вакцини (у 12 місяців і 6 років життя).

У листопаді в регіони  України доставлено  вакцину КПК, яка захищає від кору, паротиту та краснухи. Йдеться про 196 тисяч доз вакцини,  отриманих у рамках гуманітарної допомоги від MSD.  Загалом 23 українські регіони отримали вказану вакцину відповідно до потреби.

•  Батьки дітей, які пропустили щеплення, можуть просто звернутися до свого педіатра або сімейного лікаря та спланувати візит. Для внутрішньо переміщених осіб не потрібно укладати нову декларацію з лікарем – достатньо просто прийти до медичного закладу. 

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».