1 жовтня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Цей день відзначається щорічно з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) з 1998 року. Головна мета Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом — звернути увагу суспільства на цю проблему.

 

Цифри і факти

•  За даними ООН, поширення епідемії СНІДу в світі в цілому сповільнилося. За останні 5 років кількість виявлених випадків зараження ВІЛ/СНІД скоротилась на 20%.

Натомість в Україні серед країн Східної Європи і Центральної Азії ступінь поширеності ВІЛ/СНІД  є найвищим. Станом на жовтень 2022 року в нашій державі на обліку перебували 155722 ВІЛ-позитивних осіб та 49030 хворих на СНІД. У сумі – це 0,5% від усієї  офіційної кількості населення України. Фактично  -- один з 200 мешканців країни має ВІЛ або СНІД.

За січень-жовтень 2022 року в Україні  офіційно зареєстровано 10239 випадків ВІЛ-інфекції, що на 19% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Це означає, що кожна п’ята людина, яка могла бути діагностована, не дізналася про свій ВІЛ-статус через війну. 

Обсяги тестування на ВІЛ знизилися із 1,4 млн до 1,1 млн, якщо порівнювати перші 9 місяців минулого і поточного року. Зокрема, швидкі тести використовували на 23% рідше.

 На Житомирщині у жовтні 2022 року виявлено  24 нових випадки ВІЛ-інфекції,  5 людей  отримали діагноз СНІД, ще 2  -- померли від цієї хвороби.

Загалом в Житомирській області на обліку перебувають близько 3300 ВІЛ-інфікованих   та  понад 1100 хворих на СНІД.

 

ВІЛ-СНІД і коронавірус

Люди, які живуть з ВІЛ та отримують ефективне антиретровірусне лікування (АРТ), не мають більшого ризику заразитися коронавирусом.

Сучасні дані свідчать про те, що ВІЛ є меншим фактором ризику розвитку тяжкого перебігу COVID-19, ніж інші хронічні захворювання

Люди, які живуть з ВІЛ та не приймають АРТ можуть мати порушення імунної системи. Тому потрібно бути особливо уважними щодо запобігання коронавірусної інфекції.

Усі люди, які живуть з ВІЛ, повинні вжити необхідних запобіжних заходів, щоб захиститися від коронавірусу та забезпечити належний прийом антиретровірусного лікування

Усі розроблені вакцини, які затверджені ВООЗ для екстреного використання, є безпечними для переважної більшості людей, включно із тими, хто живе із ВІЛ.

 

ВІЛ-СНІД і війна: як протидіяти хворобі зараз

   В українських реаліях сьогодні під загрозою переривання лікування ВІЛ залишаються тисячі людей, які живуть із цим діагнозом. Лікарі можуть мати труднощі із тим, щоб надавати медичну допомогу під час повітряних тривог або обстрілів, пацієнти змінюють місце проживання і втрачають зв’язок зі своїм лікарем. Логістичні перепони ускладнюють доставку препаратів у різні куточки України, а через бойові дії та тимчасову окупацію деякі міста та села взагалі відрізані від загальної медичної системи. 

   В Україні гасло цьогорічного Всесвітній день боротьби зі СНІДом є таким: «Війна і ВІЛ — виклики часу. Давайте перемагати разом!». Через війну епідеміологічна ситуація із поширенням ВІЛ в Україні погіршилася. 

Кожен  може зробити свій внесок у боротьбу з ВІЛ — попри війну:  

Пройдіть тестування на ВІЛ. У разі позитивного результату тесту вас одразу ж проконсультують та запропонують вам розпочати лікування. 

Захищайтесь від ВІЛ. Є способи захиститися від ВІЛ-інфекції.   Необхідно обрати той, який підходить саме вам.

Не забувайте про щоденний прийом АРТ -  якщо ви вже живете з ВІЛ.   Антиретровірусна терапія в Україні безоплатна. Її можна отримати в СНІД-Центрі  після консультації з лікарем. 

  Пам’ятайте -- краще запобігти захворюванню, аніж лікувати його!

 

 

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».