Енергетичні напої  (або просто --  енергетики) сьогодні можна купити в багатьох магазинах.  Дуже часто ці металеві півлітрові баночки можна побачити їх в руках молодих людей й навіть підлітків. Але це не означає, що вони ці напої є безпечними для дитячого здоров'я. Чому енергетики не рекомендується пити підліткам і в чому полягає їхня шкода?

 

Тільки факти

•  Енергетичні напої, всупереч своїй назві, не «вливають» в організм нову енергію. У них невелика калорійність і відносно низький вміст цукру. Своєю дією ці продукти зобов'язані компонентам, які змушують організм витрачати внутрішні енергетичні ресурси в прискореному темпі. У результаті, випивши 1-2 банки енергетика, ми відчуваємо, як зникає відчуття втоми і з'являється жага активності.

Однак цей ефект триває недовго -- від 3 до 5 годин. Потім, як правило, відчувається ще більший занепад сил і фізичне виснаження. Це пояснюється тим, що організм вичерпав свої ресурси,  і потребує відпочинку для відновлення.

 Енергетики змушують організм витрачати свої ресурси в прискореному темпі.

 

Склад енергетичних напоїв

 Ключову роль у складі енергетичних напоїв відіграє кофеїн.  Він стимулює розумову діяльність і підвищує серцево-судинну витривалість, завдяки чому фізична активність дається простіше.

 Таурин -- другий компонент, що зустрічається в переважній більшості енергетичних напоїв. Це амінокислота, яка накопичується в м'язових тканинах і тимчасово покращує роботу серцевого м'яза. Хоча з останнім твердженням згодні не всі. Серед експертів є думки, що вплив таурину на організм мінімальний, або його немає взагалі.

 

Екстракти гуарани і женьшеню -- рослинні компоненти зі стимулювальними властивостями: вони підвищують тонус і зменшують біль під час фізичних навантажень, виводячи молочну кислоту з м'язових тканин.

 Прискоренню обміну речовин і окисленню жирних кислот сприяє карнітин. Він  також  знижує стомлюваність м'язів, допомагаючи позбутися фізичної втоми.

 

Шкода   енергетиків  для  організму

Енергетичні напої протипоказані людям, які страждають на гіпертонію і серцево-судинні захворювання, вагітним жінкам, дітям і підліткам.

Гранично допустима норма для здорової дорослої людини - 2 банки енергетичного напою на день (зрозуміло, не за  умови щоденного вживання). Інакше виникає ризик підвищеного артеріального тиску та рівня цукру в крові.  

•  Вітаміни, якими часто збагачені енергетики, містяться в занадто великій для підлітка дозі. Так, надлишок вітаміну B здатний викликати прискорене серцебиття і тремтіння в руках і ногах.

•  Енергетики викликають підвищений артеріальний тиск і тахікардію.

 Крім того, енергетики небезпечні через високий вміст кофеїну. Як  будь-який стимулятор --  у великій кількості він виснажує нервову систему, а з часом викликає звикання. Багатьом із нас знайоме відчуття, коли пробудження остаточно настає тільки після випитої чашки міцної кави. Також кофеїн є сечогінним засобом --    отже, він виводить з організму необхідні йому мінеральні солі.

 На відміну від дорослих, підлітку достатньо всього однієї баночки енергетичного напою, щоб відчути на собі  негативні побічні ефекти --  нервозність, тахікардію, підвищений артеріальний тиск і психомоторне збудження.

 

Симптоми отруєння енергетиком

- прискорене серцебиття;

- підвищений артеріальний тиск;

- безсоння;

- нервовість;

- почервоніння обличчя;

- розлад шлунку;

- тремор, тремтіння в руках;

- порушення координації;

- підвищення температури тіла;

- сплутаність свідомості та навіть  її втрата.

  При частому вживанні і енергетиків розхитується нервова система, з'являється розлад шлунково-кишкового тракту. За частого передозування у людини може виникнути розлад психіки. У рідкісних випадках у разі сильного передозування енергетиками  навіть булло зафіксовано випадки смерті від зупинки серця.

 

Перша допомога при  енергетиками

Якщо  після вживання енергетичного напою людині стало погано, їй потрібно надати першу допомогу.

1. Очистити шлунок від залишків напою, викликавши блювоту.

2. Забезпечити доступ свіжого повітря.

3. Прийом сорбентів і чимала кількість випитої води   допоможуть організму швидше очиститися.

4. Якщо людині стало дуже погано (у неї прискорене серцебиття, червоне обличчя, підвищений тиск або вона втратила свідомість) --   не зволікайте і викликайте швидку допомогу.

 

 Фахівці ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» нагадують, що енергетичні напої – далеко не найкращий засіб покращення  продуктивності організму та підвищення бадьорості.    Для того, щоб  відчувати повноту фізичних та емоційних  сил -- достатньо змінити раціон, їсти більше зелені та фруктів, зайнятися спортом та пити достатньо води. Саме ці фактори сприяють покращенню загального стану. А в ситуаціях, коли можна обійтися без енергетиків --  варто вибрати інший шлях з огляду на те,  як такі напої  впливають на організм.



 Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи   ДУ «ЖОЦКПХ  МОЗ України»