Фото без опису

Міністерство соціальної політики запровадило новий механізм виплати громадянам, які надають соціальні послуги з догляду за людьми з інвалідністю, людьми похилого віку, тяжко хворими та мають відповідну професійну підготовку.

Фото без опису

«Розвиток послуги з догляду дозволить хворим людям залишатися вдома, а не жити у спеціалізованих закладах. А громадянам, які пройшли спеціальну підготовку і готові надавати послугу з догляду, – простіше оформити всі необхідні документи і отримати грошову компенсацію за рахунок коштів місцевого бюджету». – зазначила Міністр соціальної політики України Марина Лазебна.

 

Раніше всі, хто доглядав за людьми з інвалідністю, людьми похилого віку або тяжко хворими – родичі чи професійні доглядальники – отримували однакову суму компенсації. Тепер надавачі соціальної послуги з догляду, які підтвердили свою професійну кваліфікацію, зможуть отримувати щомісячно близько 10 тис. гривень за догляд за однією людиною.

Заяву про надання такої послуги та пакет документів можна подавати до сільської ради, тобто за місцем проживання або через портал Дія.

Для отримання послуги з догляду на професійній основі потрібно укласти тристоронній договір між одержувачем соціальної послуги з догляду, надавачем такої соціальної послуги та виконавчим органом сільської ради.

Фото без опису

Громадяни, які надають послуги з догляду на професійній основі, мають бути непрацюючими, не займатися підприємницькою та пройти підготовку чи перепідготовку для надання соціальної послуги з догляду.

 

Організацію надання фізичними особами соціальних послуг з догляду на професійній основі, умовно можна розподілити на три етапи.

Перший. Підготовка та перепідготовки фізичних осіб, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності

Хто має проходити навчання:

Фізичні особи, які надають соціальні послуги з догляду особам, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися.

Хто не зобов’язаний проходити навчання / перенавчання:

фізичні особи, які мають документ про медичну освіту (додається копія документа про медичну освіту).

 

Хто не проходить навчання, але складає іспит:

  • непрацююча фізична особа, яка протягом не менше ніж три місяці до дня звернення із заявою постійно надавала соціальні послуги громадянам похилого віку, особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги (крім осіб, що обслуговуються соціальними службами), і якій призначалася щомісячна компенсація;
  • фізична особа, яка є одним із батьків, усиновлювачів, опікунів, піклувальників, що не працюють, одинокою матір’ю (одиноким батьком) незалежно від факту роботи, навчання, служби, фактично здійснює догляд за дитиною з інвалідністю віком до 18 років і якій призначено надбавку на догляд за такою дитиною;
  • фізична особа, яка є одним із батьків, усиновлювачів, опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів, яка постійно проживає та здійснює догляд за дитиною, якій не встановлено інвалідність, але яка є хворою на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитиною, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, і якій призначено державну допомогу на таку дитину

 

Отже, фізичні особи, які бажають пройти підготовку та перепідготовку для надання соціальних послуг з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі просимо звертатися до відділу соціального захисту населення Потіївської сільської ради за додатковими роз’ясненнями або за телефоном 099 514 19-17