Підприємства ТКЕ мають можливість повноцінно провести опалювальний сезон-2021/2022. Українські громади отримають майже 27 млрд грн на компенсацію різниці в тарифах та погашення боргів ТКЕ. Верховна Рада проголосувала відповідні законопроєкти. Про це повідомляють у Житомирському РВ АМУ.

Раніше повідомлялось, що влітку та на початку осені цього року ситуація з теплопостачанням зайшла в глухий кут. Жителі Житомира, як і інших міст України, могли залишитись без гарячої води й опалення через зміни на ринку газу в країні. Кабінет міністрів припинив регулювати ціни на природний газ для теплокомуненерго і поклав на них укладання контрактів на постачання газу.

Забезпечення стабільної роботи теплогенеруючих підприємств відстоювала Асоціація міст України. Було підписано Меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері централізованого постачання теплової енергії та постачання гарячої води між Кабміном та АМУ: домовилися, що тариф на тепло та гарячу воду для населення до кінця опалювального сезону не зростатиме, а підприємства комунальної теплоенергетики отримають природний газ в обсягах, що забезпечить стале проходження опалювального сезону.

В результаті проведеної роботи 2 грудня Верховна Рада України ухвалила зміни до Державного бюджету на 2021 рік, (законопроекти №6298 та №6297) якими, зокрема, передбачено:

·         виділення 512,3 млн грн дотації для територіальних громад, індекс податкоспроможності яких менше 0,9;

·         спрямування громадам 26,9 млрд грн субвенції на погашення заборгованості з різниці в тарифах.

Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан, коментуючи прийняття законопроєктів №6297 та №6298, наголосив:

— Вкрай важливо, що Асоціація міст України, Уряд, Мінрегіон, Мініфін та Парламент, а також Офіс Президента України об’єднали зусилля у прагненні вирішити соціально значущу проблему. Хочу подякувати усім! Прийняті зміни до Держбюджету 2021 року дозволять підприємствам ТКЕ погасити борги і стало пройти опалювальний сезон, не підвищуючи тарифи для споживачів – простих громадян та бюджетних установ.