Багато відомих в історії особистостей мали дуже значимі проблеми зі здоров’ям, але про їхні досягнення знає кожна людина в світі і це не завадило їм стати дійсно «великими».  

Кім Пік (Kim Peek)— (1951-2009) американець з феноменальною пам’яттю, савант, який запам’ятовував до 98 % прочитаної інформації, прототип героя Дастіна Хофмана у фільмі «Людина дощу». Народився з великою кількістю аномалій розвитку мозку.  У віці 3-х роківчитав газети та користувався тлумачним словником.

В звичайну школу його не прийняли, а спеціальної школи для таких людей в 1950-60-х роках не існувало. Навчанням сина зайнявся батько. До 14 років Кім закінчив вивчати програму основної шкільної програми, але уряд штати відмовився видавати йому сертифікат через інвалідність. Кім виробив особливу техніку читання. На те, щоб прочитати один розворот книги він витрачав 8-10 секунд. До кінця життя в його пам’яті зберігалось близько 12 тис. книжок, всі телефонні коди та мапи міст США. 

Кім мав дуже велику кількість серйозних проблем зі здоров’ям, не міг виконувати елементарні побутові справи без допомоги батька (застібнути ґудзик).

http://cs629130.vk.me/v629130361/1d46f/f-WjO_e3OtU.jpg   При загальній незграбності він віртуозно володів фортепіано.

   В 1984р. Кім випадково зустрівся з письменником Баррі Морроу, який був дуже вражений здібностями Піка, і він написав сценарій відомого фільму. Успіх «Людини дощу» перевернули життя Кіма Піка, який вів усамітнений спосіб життя, поспішав сховатись в своїй кімнаті, коли в будинок приходили люди. Але спілкування зі знімальною групою призвели  та популярність надали йому впевненість у собі та надихнули розповісти людям про свої таланти.

  Кім пройшов тестування на IQ. Експерти прийшли до висновку, що результати не дають дійсної картини його інтелектуальних здібностей, адже в в деяких частинах тесту спостерігався дуже високий рівень інтелекту, а в інших – розумова недостатність.

   За останні роки свого життя він розповів свою історію більше 2,6 млн. людям та подарував надію багатьом інвалідам.

 Хью Херр (Hugh Herr)

Розвіюванням поняття “інвалідність” Хью Херр, директор групи механотроніки при випробувальній лаболаторії Массачусетського

http://cs629130.vk.me/v629130361/1d47f/TAVWbLwvmBo.jpgтехнологічного інституту, займається протягом останніх 27 років. Йому було 17 років, коли після невдалого альпіністського сходження  йому ампутували обидві обморожені голені. Сьогодні йому 45, він один із найвідоміших спеціалістів з протезування. І сьогодні він говорить6 « Я вважаю, що людей з обмеженими можливостями не буває. Обмежені лише можливості технологій!»

 

  Стівен Хокінг

http://cs629130.vk.me/v629130361/1d487/JKTY-hXD_xA.jpg Stephen William Hawking  — англійський фізик-теоретик та космолог, створювач та керівник Центра теоретичної космології в Кембріджському університеті. Коли йому було 20 років (був студентом коледжу) у Хокінга почали проявлятись ознаки бічного аміотрофічного склерозу — хвороба Шарко, які призвели до паралічу. Лікарі вважали тоді, що жити залишилось йому 2 роки. 

Після серії операцій йому була видалена трахея і він  втратив здатність говорити. Друзі подарували йому синтезатор мови, який було встановлено на його інвалідний візок. Деяку рухливість зберіг лише вказівний палець на правій руці. Пізніше рухливість залишилась лише в мімічному м’язі шиї, напроти якої закріплено датчик, за допомогою якого фізик керує комп’ютером, що дозволяє йому спілкуватись з оточуючими. Він – восьмий геній зі списку «100 геніїв сучасності» – продовжує жити повноцінним життям, пізнаючи нове та даруючи свої знання світу!  Він продовжує вивчати Чорні діри, тайни всесвіту та керує Центром теоретичної космології в Кембріджському університеті. Він відмітив, що суспільство повинно надавати можливість людям з інвалідністю реалізувати свій потенціал.

Ліна По

http://cs629130.vk.me/v629130361/1d44b/VUC4p2pGCoc.jpgПсевдонім, який взяла для себе Поліна Михайлівна Горенштейн (1899-1948), коли в 1918 році стала виступати як балерина, танцюристка.В 1934 році Ліна По захворіла енцефалітом, її «розбив» параліч, вона повністю втратила зір. Після цієї трагедії Ліна По почала займатися ліпниною, і вже в 1937 році її роботи з’являються на виставці в Музеї  образотворчого мистецтва ім. О.С. Пушкіна.  В 1939 році Ліну По прийняли до Московської спілки радянських художників. На теперішній час одиничні роботи Ліни По знаходяться в колекціях Третьяковської галереї та інших музеях Росії.

Франклін Рузвельт (1882-1945р.)   

http://cs629226.vk.me/v629226361/25d94/e9HsJYAh4To.jpg32-й президент США, став однією з ключових фігур американської історії. Він єдиний президент, що обирався більше ніж на два строки (період президентства – з 1932 року до смерті в квітні 1945, обирався 4 рази підряд). Рузвельт був обраний на посаду президента вже після своєї хвороби, що змусила назавжди користуватись інвалідним візком. Але факт інвалідності не заважав йому керувати величезною країною в важкі часи свтової кризи та Другої світової війни. Його діяльність допомогла  США стати на шлях розквіту; створення ООН  — також його заслуга. 

«Робіть те, що можете, тим, що маєте, там, де ви є» 

 

 Крістофер Рів (Christopher D’Olier Reeve) (1952-2004)

http://cs629226.vk.me/v629226361/25d9b/n_mEVMDBWOo.jpgКрістофер Рів (Christopher D’Olier Reeve) (1952-2004) американський актор театру та кіно, режисер та сценарист, громадський діяч, отримав світову популярність після ролі Супермена в американському кіно в 1978 році. В 1995 р., впавши з коня під час перегонів у Вірджинії, отримав перелом шийних хребців та опинився паралізованим. Лікарі не змогли поставити його на ноги, але врятували життя. Він не міг самостійно дихати, а говорити міг лише за допомогою встановленого в трахею апарату. З того часу він присвятив життя реабілітації і разом з дружиною відкрив центр навчання паралізованих людей навичок самостійного існування. Не дивлячись на травму, Рів продовжував працювати на телебаченні, в кіно, приймав участь в громадській діяльності.