Фото без опису

Кабмін планує ліквідувати бюджети розвитку громад і дозволити місцевим держадміністраціям зупиняти рішення про місцеві бюджети.

 

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль подав до Верховної Ради законопроєкт, що дозволяє Міністерству фінансів і місцевим державним адміністраціям зупиняти виконання бюджетів територіальних громад, а також ліквідує бюджети розвитку. Відповідні норми містяться в законопроєкті №6062, опублікованому на сайті Верховної Ради України, це низка правок до статей Бюджетного кодексу України.

 

В Асоціація міст України, проаналізувавши зміни до Бюджетного кодексу, запропоновані цим проєктом закону, висловили низку зауважень і пропозицій.

 

Експерт з бюджетних питань Житомирського РВ АМУ Сергій Гаращук пояснює: кошти місцевих бюджетів громади витрачають на конкретні цілі - від фінансування культурних заходів, облаштування благоустрою міст та сіл, інвестпрограм до придбання ліків хворим на COVID-2019. Тому важливо, щоб громади були фінансово сильні та мали можливість самостійно, без центру приймати рішення щодо розвитку, адже це і передбачає реформа децентралізації.

 

«Ліквідація місцевих бюджетів розвитку, що заплановано законопроектом на 2023 рік, та передбачає перенесення цих коштів до загального фонду змусить громади дофінансовувати делеговані державою повноваження, які не фінансуються в повному обсязі впродовж останніх років. Також планують залишки освітньої субвенції з громад забирати в Державний бюджет, тобто зникає мотивація в голів громад вдосконалювати мережу освіти. Додатково з місцевих бюджетів планують вилучати 70% від викупу земельних ділянок», - зауважує С.Гаращук.

 

Асоціація міст України сподівається, що «небезпечні» для громад зміни, які містить законопроєкт №6062 будуть вилучені.

 

Пресслужба Житомирського РВ АМУ

Фото без опису

Загрози законопроекту №6062: Громади Житомирщини можуть залишитися без бюджетів розвитку

Уряд подав до Верховної Ради зміни до Бюджетного кодексу України. Законопроект № 6062 зокрема передбачає ліквідацію бюджетів розвитку міст та дозволить Міністерству фінансів і місцевим державним адміністраціям зупиняти виконання бюджетів територіальних громад.

Як поінформували у Житомирському РВ АМУ, згідно із законопроектом, ліквідацію місцевих бюджетів розвитку заплановано на 2023 рік.

«Бюджет розвитку - складова спеціального фонду місцевого бюджету. Органи місцевого самоврядування з бюджету розвитку, зокрема, здійснюють видатки на соціально-економічний розвиток, будівництво, капітальний ремонт, реконструкцію об’єктів ЖКГ та соціально-культурної сфери», - зауважує експерт з бюджетних питань Житомирського ВР АМУ Сергій Гаращук.

Проектом закону №6062 передбачається перенесення джерел фінансування доходів бюджету розвитку в загальний фонд. Таким чином, доходи розвитку будуть спрямовані на поточні витрати, наприклад, на заробітну плату.

Також законопроект дозволяє забирати у місцевих бюджетів невикористані залишки освітньої державної субвенції, що заборонить місцевим органам самоврядування використовувати можливість накопичення цих грошей.

Запропонований урядом законопроект значно розширює контрольні функції Міністерства фінансів і місцевих державних адміністрацій. Через суд ці установи зможуть зупиняти рішення місцевих рад про бюджет, навіть до закінчення судового розгляду справи.

«Такі зміни – пряме втручання держави у самостійність місцевого самоврядування. Це може призвести до блокування роботи виконавчих органів місцевої ради, в свою чергу жителі громад не зможуть отримати гарантовані державою послуги», - стверджують в АМУ.

Крім того, законопроєкт №6062 пропонує 70% надходжень від викупу земельних ділянок комунальної власності зараховувати до держбюджету. Такі ініціативи є неприпустимими, адже місцеві бюджети втратять частину від цих доходів.