Процес надання соціальних послуг організаціями державної (комунальної) та недержавної форми власності регламентується Законом України «Про соціальні послуги» (№ 2671 нова редакція набрала чинності з 01.01.2020).

Відповідно до вимог Закону соціальні послуги надаються особам, які належать до вразливих груп населення, а також перебувають у складних життєвих обставинах, за результатами оцінювання індивідуальних потреб особи.

У Законі визначені поняття «базові соціальні послуги», надання яких гарантується місцевими адміністраціями, виконавчими органами міських рад, міст обласного значення, а також виконавчими органами об’єднаних громад.

Закон вводить новий термін «система надання соціальних послуг», яка об’єднує суб’єктів, що формують державну політику з питань надання соціальних послуг. До неї належать уповноважені органи, надавачі, отримувачі соціальних послуг, професійні об’єднання працівників системи надання соціальних послуг і об’єднання отримувачів соціальних послуг. Також до цієї діяльності можуть залучатись і волонтери.

Для кожної соціальної послуги законом затверджено державний стандарт, який затверджується Міністерством соціальної політики.

Перелік затверджених державних стандартів базових соціальних послуг:

Догляд вдома

Денний догляд

Підтримане проживання

Соціальна адаптація

Соціальна інтеграція, реінтеграція

Надання притулку

Екстренне (кризове) втручання

Консультування

Представництво інтересів

Посередництво (медіація)

Соціальна профілактика

 

Соціальні послуги з інформування, консультування, надання притулку, представництво інтересів, сурдоперекладу, а також соціальні послуги, що надають екстрено, надаються за рахунок бюджетних коштів.

Водночас іншим категоріям осіб соціальні послуги надаються з установленням диференційованої плати, якщо їх дохід – у межах від двох до чотирьох прожиткових мінімумів для відповідної категорії осіб. Повною сплата за соціальні послуги буде для тих категорій осіб, дохід яких перевищує чотири прожиткові мінімуми.