До уваги осіб, які не мають права на пенсію

Постановою Кабінету Міністрів України від 03.02.2021 № 78, внесені зміни до Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю і державної соціальної допомоги на догляд.

Відтепер Порядок обчислення середньомісячного сукупного доходу сім’ї для призначення соціальної допомоги і допомоги на догляд визначено постановою Кабінету Міністрів України від 22 липня 2020 р. № 632 “Деякі питання виплати державної соціальної допомоги.”

Змінився також перелік документів необхідних для призначення допомоги. Починаючи з 6 лютого 2021 року, для призначення тимчасової допомоги особа подає:

- заяву; під час подання заяви пред’являються паспорт громадянина України та документ, що засвідчує реєстрацію особи у Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків (картка платника податків), або дані про реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру, внесені до паспорта громадянина України або свідоцтва про народження (крім осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті);

- довідку про наявний страховий стаж, видану органами Пенсійного фонду України;

- декларацію про доходи та майновий стан (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї) за останні шість календарних місяців, що передують місяцю звернення за призначенням тимчасової допомоги;

- копію рішення про призначення опікуна (для особи, яку визнано недієздатною).

Інформація про склад сім’ї особи, яка звернулася за призначенням тимчасової допомоги, зазначається в декларації про доходи та майновий стан.

Відповідальність за достовірність наданої інформації покладається на особу, яка звернулася за призначенням тимчасової допомоги.

Якщо особа звертається за призначенням тимчасової допомоги не за зареєстрованим місцем проживання, управління праці та соціального захисту населення перевіряє відомості щодо неотримання нею такої допомоги за її зареєстрованим місцем проживання з використанням інформаційних систем.

 

 

 

 

До уваги отримувачів житлової субсидії!!!

        Громадянам, які є споживачами ТОВ “ЖИТОМИРГАЗ ЗБУТ” розмір житлової субсидії за січень 2021 був розрахований з вартості газу 9,92 грн. за кубометр.

В зв’язку з встановленням в лютому 2021 року газопостачальною організацією нової ціни на природний газ, спожитий населенням у січні 2021 року, в розмірі 6,99 грн. за кубометр, буде проведено перерахунок наданих (виплачених) житлових субсидій за січень 2021 року. За результатами розрахунку, різниця між розміром наданої (виплаченої) житлової субсидії за січень 2021 року та розміром перерахованої житлової субсидії відповідно до нової вартості газу за січень 2021 року, – складає від 700 до 1000грн. для одного домогосподарства.  

Суми надміру наданих громадянам субсидій за січень 2021 року, будуть автоматично утримані під час надання субсидії за лютий 2021 року, виплата якої буде проводитись в березні 2021 року.

Разом з тим, на жаль, 136 домогосподарствам, яким після перерахунку житлової субсидії згідно з новою вартістю газу (зменшеною), розмір житлової субсидії склав «0», або становить від’ємне розрахункове значення, надання (виплата) житлової субсидії цим домогосподарствами з березня 2021 року не буде здійснюватись.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

До уваги отримувачів державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю

03.02.2021 Урядом схвалено постанову „Деякі питання призначення і виплати державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, якою затверджено Порядок призначення, виплати та перелік необхідних документів.

З 1 січня 2021 року підвищено розмір надбавки на догляд за особами з інвалідністю з дитинства та дітьми з інвалідністю:

  • особам з інвалідністю з дитинства, віднесеним до підгрупи А I групи, – із 75 до 150 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, що становить 4830,80 грн.;
  • особам з інвалідністю з дитинства, віднесеним до підгрупи Б I групи, – із 50 до 100 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, що становить 3538,00 грн.;
  • одиноким особам з інвалідністю з дитинства II і III груп, які за висновком лікарсько-консультативної комісії лікувально-профілактичного закладу потребують постійного стороннього догляду, – із 15 до 75 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, що становить 1769,00 грн.;
  • за дитиною з інвалідністю підгрупи А, – із 100 до 150 % прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку, що становить 4119,80 грн.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Змінився підхід до визначення права на призначення житлової субсидії

Урядом постійно удосконалюються умови призначення житлових субсидій. Так, у грудні 2020 року Урядом прийнято постанови Кабінету Міністрів України від 16.12.2020 №1282 та від 23.12.2020 №1324, якими внесено зміни до Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848 (зі змінами) та Порядку обчислення середньомісячного сукупного доходу сім’ї (домогосподарства) для усіх видів державної соціальної допомоги.

Відповідно до зазначених змін: Надано можливість, за рішенням комісії, отримувати житлову субсидію домогосподарствам, у складі яких є працездатні особи, що офіційно працюють за кордоном у країнах, з якими Україною не укладено договір про соціальне забезпечення, або перебувають за кордоном у період догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Такі особи мають документально підтвердити набуття страхового стажу в інших країнах або факт догляду за дитиною.

Надано право на отримання житлової субсидії особам, які шляхом успадкування набули право власності на житло протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії, зокрема. Але, слід пам’ятати, що незмінним залишилось, що житлова субсидія не призначається, якщо будь хто із складу домогосподарства або член сім’ї особи із складу домогосподарства протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням житлової субсидії здійснив купівлю  або оплатив послуги на суму, яка перевищує 50 тис. грн.

Визначено, що житлова субсидія призначається для осіб, які протягом періоду, який враховується під час призначення житлової субсидії,  отримують допомогу по частковому безробіттю на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України  гострої респіраторної хвороби COVID-19.

Встановлено для осіб, які відповідно до законодавства отримують щомісячну компенсаційну виплату, призначену непрацюючій працездатній особі, яка доглядає за особою з інвалідністю І групи при обчисленні житлової субсидії до середньомісячного сукупного доходу враховуються фактично отримані доходи.  

Встановлення права осіб на отримання житлової субсидії відбувається не за показниками опалювальної площі житлового приміщення, а його загальної площі. Так, не призначається житлова субсидія, якщо загальна площа житлового приміщення  перевищує 130 кв. метрів для квартир у багатоквартирному будинку, 230 кв. метрів для індивідуальних будинків.